Uprkos tome što je još prije deset dana MANS upozorio Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK) da je određeni broj medija zakasnio sa predajom cjenovnika za političko oglašavanje, ova institucija još uvijek nije donijela bilo kakvu odluku po inicijativama koje smo podnijeli.

Iako je krajni rok za odgovor po većini inicijativa koje smo podnijeli istekao juče, AKS nas još uvijek nije obavjestio o njihovom ishodu, niti uklonio sporne cjenovnike medija sa svoje internet prezentacije. MANS je ranije upozoravao da će nastavak ćutanja ASKa dovesti do još većeg kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a učesnike u izbornom procesu dovesti u zabludu da je oglašavanje u medijima koji nisu na vrijeme dostavili cjenovnike, zakonito.

Incijative koje smo uputili ASKu su se odnosile na Pink Media M, RTV Budva, RTV Rožaje, RTV Nikšić, Srpsku Radio Televiziju, radio stanice Antenu M, S1 i S2 iz Herceg Novog, Radio Titograd, Radio Elmag, Radio Mag, Radio Bar, te web portal PV Informer, kao i kompanije za iznajmljivanje bilborda, CG Media iz Berana i Budva Media.

Da pasivnost ASKa u rješavanju ovog problema već stvara posljedice, svjedoči i primjer komercijalnog emitera radija AntenaM koji je u subotu na svom sajtu u sekciji “politički marketing” reklamirao novi promotivni spot Demokratske partije socijalista (DPS). Politički oglas je objavljen uprkos činjenici da je ovaj mediji cjenovnik ASKu dostavio tri sedmice nakon isteka zakonskog roka. Kako ASK nije donio odluku po našoj inicijativi, ovaj emiter još uvijek ne snosi bilo kakve zakonske posljedice.

Podsjećamo da se kazne za medije koji suprotno Zakonu o finaniranju političkih subjekata i izbornih kampanja objavljuju političke oglase, kreću od pet do 20 hiljada eura.

MANS će nastaviti da prati i prijavljuje sve koji tokom predizborne kampanje krše zakon i još jednom zahtijeva od ASK-a da počne da radi svoj posao i obezbijedi poštovanje zakona i ravnopravne uslove za sve učesnike ovogodišnjih izbora.

MANS