Danas je održana Konferencija – Finansiranje političkih partija i izbornih kampanja koju je organizovao NVO MANS uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Britanske ambasade u Podgorici, te Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

U prisustvu brojnih međunarodnih diplomata,  eksperata i predstavnika političkih partija iz Crne Gore, Izvršna direktorica NVO MANS Vanja Ćalović Marković predstavila je publikaciju Sprovođenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Ćalović Marković kazala je da su svaki novi izbori nosili nove političke krize.

“U svakom ciklusu vidimo nove načine i širenje starih praksi. Na ovim izborima imali smo vatrogasce koji su donirali nekolilo plata partijama i funkcionere partija koji nisu mogli da skupe novac koji su donirali partijama. Firma s Kipra bila jedan od dobavljača u kampanji.”

Rekla je da ta firma nikada nije predala finansijski izvještaj o svom poslovanju.

Rekla je da su partije i dalje nastavile da prikrivaju troškove terenske kampanje.

“Imali smo aktivnu ulogu Crkve kao treće strane na ovim izborima. Crkva nije prekršila nijednu odredbu, ali nam je ova situacija pokazala da to može biti iskorišćeno od nekih drugih strana.”

Ćalović Marković je kazala i da su mjere bivše vlade iz trećeg paketa pomoći privredi korišćene u političke svrhe.

“Imamo dokaze za to, vladajuća partija ih je promovisala kao svoje mjere”.

Istakla je da nastavlja da se koristi institucionalna prednost. “Imamo funkcionere nove vlasti koje idu u neke opštine i daju obećanja”, dodala je Ćalović Marković.

Poručila je da je potrebno mijenjati rukovodstvo ASK-a. Jedan korak razriješiti članove i promijeniti zakon, ali je mnogo teži put da ti novi ljudi budu nezavisni, kazala je Ćalović Marković.

“Ne znamo gdje je pošlo 40 miliona iz budžetske rezerve”, dodala je.

Bečić: Svi izborni procesu do sada bili su neravnopravni

Svi izborni procesu do sada bili su neravnopravni, a prostora za napredak u oblasti finansiranja političkih partija i izbornih kampanja ima napretek, kako bi svi politički subjekti bili dovedeni u ravnopravan položaj, rekao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Kazao je da neravnopravnosti proteklih izbornih procesa svjedoče neke od afera, poput afere “Koverta”.

“Akteri afera ne da nisu kažnjeni, nego su neki i nagrađeni. Zato je ključ u vladavini prava i jačanju institucija. Treba nam sistem u kojem neće biti vreća u politici i kampanjama,” rekao je Bečić.

Kazao je da jedna od radnih grupa skupštinskog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva ima zadatak da utvrdi Predlog zakona o finansiranju pollitičkih subjekata i izbornih kampanja.

“Nije realno da će Odbor završiti rad do 30. juna, kako smo definisali, već ćemo biti prinuđeni da produžimo rok. Aktuelni bojkot parlamenta neće značajno usporiti rad na proklamovanim zadacima”, poručio je Bečić.

Popa: Transparentnost temelj borbe protiv korupcije

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, poručila je da je  transparentnost u finansiranju partija i predizbornih kampanja jedan od temelja agende EU kad je riječ o borbi protiv korupcije.

Oana Kristina Popa

 

Kazala je da EU tu oblast vrlo pažljivo prati u kontelstu pregovora sa Crnom Gorom, te da Agencija za sprječavanje korucije (ASK) tek treba da pokaže proaktivan pristup u svim oblastima koje spadaju u njenu nadležnost.

Veber: ASK da ojača i unaprijedi svoj rad

Ambasador Njemačke Robert Veber kazao je da finansiranje partija ima veze s demokratijom, ali i transparentnošću i borbom protiv korupcije, te da će Njemačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori po tom pitanju.

Robert Veber

 

“Ovdje se radi o jednom potpuno legitimnom aspektu u kojem partije dobijaju podršku. S druge strane, ova oblast ima aspekt u kojem finansijski moćne institucije i pojedinci mogu da utiču na finansiranje politike. ASK treba da ojača i unaprijedi svoj rad. Mi kao EU treba da podržimo unaprjeđenje rada te institucije. Nadam se da ćemo dobiti impils za debatu partija o finansiranju političkih stranaka”, kazao je Veber.

Arik: Postoje pravne praznine 

Zamjenik britanske ambasadorke Stiv Arik kazao je da podaci MANS-a pokazuju gdje postoje pravne praznine u ovoj oblasti.

Stiv Arik“Očekujem da će partije adresirati ove nedostatke kroz Odbor za reformu izbornog zakonodavstva i pokazati da mogu da učestvuju na izborima uz puno poštovanje zakona”.

Šimiček: Stalna transparentnost doprinosi poboljšanju situacije

Sudija Ustavnog suda Češke, prof. dr Vojteh Šimiček, kazao je danas da političke partije ne smiju proizvoljno trošiti novac dobijen od države.

On je na online dijelu konferencije Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) o finansiranju partija i izbornih kampanja, saopštio da stalna transparentnost doprinosi poboljšanju situacije u pomenutim oblastima.

Šimiček

 

„Prije svega uspostavljanjem institucija koje služe za kontrolu finansiranja partija. No, iskustva Njemačke i Češke pokazuju da nije bitno da li je uspostavljena agencija za kontrolu ili ne, koliko da li javnost raspolaže s dovoljnim brojem informacija za donošenje sopstvenih procjena. Za Njemačku je tipično da se podrazumijeva poštovanje reda i pravila. Međutim, u Češkoj imamo vojnika koji mora da pazi da li se zabrane i propisi u potpunosti poštuju. Ne znam koji mentalitet je tipičniji za Crnu Goru“, naveo je Šimiček.

Ohman: Izmjene zakonodavstva nisu dovoljne da se oslobodimo od zloupotreba

Viši savjetnik za političke finansije u Međunarodnoj fondaciji za izborne sisteme (IFES), Magnus Ohman, kazao je da u svijetu nema primjera koji govori da je moguće osloboditi se zloupotrebe državnih resursa samo kroz izmjene zakonodavstva.

Magnus Ohman

 

„Ni na koji način ne govorim protiv zakonodavstva. Smatram da moraju postojati jasna i striktna pravila za to šta je ljudima zaposlenim u javnom sektoru i izabranim političarima dozvoljeno da rade. Međutim, to moramo nadograditi kao društvo, radom na tome šta očekujemo od političara, odnosno kako očekujemo da se ponašaju“, istakao je on.

Misev: Postoji  napredak, ali su brojniji negativni aspekti

Viši savjetnik za izbore u OEBS/ODIHR-u, Vladimir Misev, saopštio je da se te organizacije trude da u svojim izvještajima registruju i pozitivne i negativne fenomene.

Vladimir Misev

 

„Postoje određeni aspekti koji se tiču finansiranja kampanja u kojima smo notirali napredak. Kad je riječ o negativnim aspektima, oni su brojniji. Implementacija preporuka je suvereno pravo Crne Gore. U tom smislu, kako će ih Crna Gora implementirati u praksi – to je na institucijama“, podvukao je on.

Agraval: Partije i  troše mnogo novca na društvene mreže

Ekspertkinja u Međunarodnom institutu za demokratiju i pomoć pri izborima (IDEA) u Stokholmu, Kušbu Agraval, kazala je, govoreći o onlajn kampanjama, da one nijesu novost, te da su vrlo demokratične.

Kušbu Agraval

 

„One omogućavaju malim partijama, s malim resursima, da dođu do većeg broja birača“, navela je ona, dodajući da postoji tek nekoliko država koje su regulisale oblast potrošnje novca na onlajn oglašavanje.

„Jasno je da partije i kandidati troše mnogo novca na društvene mreže“, zaključila je ona.