Praksa zloupotrebe državnih resursa za partijske potrebe nastavlja da bude dio političkog manira uoči svakih izbora, dominantno jer nije uopšte sankcionisana. Ipak, insistirati na njoj u doba epidemije i u atmosferi kolektivnog straha, predstavlja vrhunac političkog oportunizma.

U opisu posla potpredsjednika Skupštine samo su aktivnosti koji se odnose na zakonodavni dom, a na tom spisku nikako nema obilaska mjesnih zajednica, bolnica, nuđenje pomoći Crvenog krsta ili ocijena rada ljekara….

Sve ovo drugo radio je prethodnih dana potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović obilazeći Opštinu iz koje potiče – Bar i za koju je zadužen kao politički direktor Demokratske partije socijalista. Njegove aktivnosti međutim nije javno objavljivao DPS već Skupština, predstavljajući ih kao posao potpredsjednika Skupštine.

Direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kaže da su svi izbori do sada pokazali da vladajuća partija izdašno koristi državne fondove za ostvarivanje nezakonitog političkog uticaja. Aktuelna situacija sa epidemijom, dodaje, uz smanjenu pažnju šire javnosti, svakako otvara prostor za nastavak takve prakse.

Milovac je za „Vijesti“ rekao da u tu praksu svakako spadaju i posjete lokalnim zajednicama onih državnih funkcionera čija zvanična ovlašćenja ne korespondiraju sa vrstom posla koju obavljaju tokom tih „terenskih obilazaka“.

„Posljedni primjer koji su mediji zabilježili jeste posjeta potpredsjednika Skupštine Crne Gore i političkog direktora DPS-a, Branimira Gvozdenovića, Opštoj bolnici u Baru i mjesnoj zajednici Crmnica. Ove „protokolarne“ posjete svakako sa sobom nose i jaku političku poruku, tim prije što je Gvozdenović početkom marta ove godine na sjednici Predsjedništva DPS-a izabran za koordinatora partijskih aktivnosti upravo u barskoj opštini“, kazao je Milovac.

Gvozdenović je tokom vikenda obišao Crmnicu i sa predsjednikom mjesne zajednice razgovarao o paketima pomoći za ugoržene, dok je dan kasnije posjetio Opštu bolnicu u Baru gdje je hvalio ljekare i govorio o mjerama ta prevazilaženje očekivane ekonomske krize.

Milovac objašnjava da je praksa zloupotrebe državnih resursa za partijske potrebe do sada mnogo puta viđena i „kao takva nastavlja da bude dio političkog manira uoči svakih izbora, dominantno, jer nije uopšte sankcionisana”.

„Ipak, insistirati na njoj u doba epidemije i u atmosferi kolektivnog straha, predstavlja vrhunac političkog oportunizma“, dodaje.

U Poslovniku Skupštine piše da su zaduženja potpredsjednika da pomaže predsjedniku Skupštine u vršenju poslova iz njegovog djelokruga. Zatim da se stara o primjeni Poslovnika Skupštine, organizaciji rada Skupštine, o blagovremenom i usklađenom radu radnih tijela Skupštine, odlučuje o prijemu i posjeti stranih delegacija i funkcionera, potpisuje akte Skupštine…

“Predsjednika Skupštine, u slučaju privremene spriječenosti, zamjenjuje potpredsjednik Skupštine koga on odredi. Ako predsjednik Skupštine ne odredi koji ga potpredsjednik zamjenjuje, zamjenjivaće ga potpredsjednik Skupštine koji je iz kluba poslanika koji ima veći broj poslanika”, predviđeno je Poslovnikom.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) su juče saopštili da je DPS otpočela predizbornu kampanju “pod plaštom strogih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti”.

“Tako je ovih dana potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović zavrnuo rukave i krenuo u obilazak ugroženih područja, navodno s namjerom da isprati kako se u bolnici u Baru odvija situacija, a u Crmnici da utvrdi načine oporavka i razvoja nakon prolaska krize”.

Opozicione partije su prethodnih mjesec dana, nakon proglašenja pandemije, uglavnom komentarisale mjere za njihovo suzbijanje i incidente u vezi sa tim.

Milovac je naglasio da je u doba epidemije posebno važno da državni organi pokazuju maksimalan nivo transparentnosti i odgovornosti u radu, jer upravo ovakve situacije dodatno pogađaju one kategorije stanovništva koje su u stalnom stanju socijalne potrebe, a samim tim posebno osjetljivije na moguće političke zloupotrebe.

„Upravo situacija u kojoj se Crna Gora trenutno nalazi pogoduje onima koji žele da stanje „mekog vanrednog stanja“ iskoriste za ostvarivanje političke prednosti uoči parlamentarnih izbora koji su planirani na jesen. Zbog toga je za očekivati da će izvora provjerenih informacija o tome kako funkcionišu političke partije biti sve manje, kako bi se prostor za građansku kontrolu njihovog rada dodatno ograničio“, ocijenio je Milovac.

Idealno stanje za manipulacije pred izbore

Milovac je izrazio bojazan da će situacija koja je nastala zbog epidemije, kada je donijeto više „izvršnih odluka i mjera“, biti plodno tlo za manipulacije uoči izbora i da se „može reći da je predizborna kampanja već počela“.

On je podsjetio da je Vlada Crne Gore prethodne sedmice Skupštini uputila predlog izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kojima se, zbog epidemije, ukida zabrana isplate socijalnih davanja iz budžetske rezerve na državnom i lokalnom nivou u izbornoj godini.

„MANS u kontinuitetu zahtijeva da sve isplate iz budžeta moraju biti javne informacije i da, naročito kada su u pitanju davanja za koja već imamo dokaze da su u prethodnom periodu korišćena za manipulaciju biračkim pravom“, istakao je Milovac.

Izvor. ND Vijesti