MANS je danas podnio još tri prijave protiv medija koji su suprotno Zakonu o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja objavili političke oglase. U međuvremenu, Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) još uvijek ne radi bilo šta kako bi zaustavila dalje kršenje zakona uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju za dvije sedmice.

Prijave koje smo danas podnijeli odnose se na Antenu M, Skala radio i portal Borba. Na portalu Antene M kao i na toj radio stanici objavljena je reklamna poruka političkog subjekta, iako taj medij nije objavio cjenovnik u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. MANS je u slučaju Antene M već upozorio ASK na činjenicu da cjenovnik nisu predali u skladu sa zakonom, ali ta institucija još uvijek nije donijela odluku po toj prijavi, niti uklonila cjenovnik sa svog sajta. To je dovelo do toga da politički subjekti koriste ovaj medij za političko oglašavanje, suprotno zakonu.

Kada su u pitanju Skala radio i portal Borba, ova dva medija ASKu uopšte nisu dostavili cjenovnike za političko oglašavanje, na šta ih je obavezivao zakon. Uprkos tome, Skala radio u okviru svog redovnog programa ima poseban reklamni blok za ovogodišnje parlamentarne izbore u okviru kojeg je već počela sa objavom političkih oglasa.

Portal Borba je takođe počeo sa objavom oglasa sa političkim sadržajem iako nikada nisu ASKu nisu dostavili svoj cjenovnik, pa tako javnosti nije poznato koliko koštaju tako objavljene reklame.

Navedeni primjeri su direktna posljedica toga što ASK ne radi svoj posao i pokazuju da nema politički kapacitet da efikasno i odlučno sankcioniše kršenje zakona. Nijedan od cjenovnika medija koji su dostavljeni nakon isteka zakonskog roka nije uklonjen sa internet prezentacije ASK-a, a ova institucija uporno ignoriše inicijative koje se odnose na rad medija kampanji i time aktivno doprinosi da i ovi izbori budu netransparentni.

Za sada nije jasno zašto nova direktorica AKS-a, Jelena Perović, nije napravila otklon od prakse svog prethodnika, koja je od samog osnivanja Agencije kritikovana sa gotovo svih relevantih međunarodnih adresa.

MANS još jednom apeluje na ASK i direktoricu Perović da, umjesto pisanja nesuvislih saopštenja koja imaju za cilj da opravdaju potpuni nerad i nepostojanje volje da se ova institucija ozbiljno bavi kontrolom ovim izbora, prestanu da ignorišu i zataškavaju očigledno kršenje izbornih zakona.

MANS