U svom reagovanju predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) nisu demantovali niti jednu činjenicu koju je MANS saopštio u jučerašnjem saopštenju, niti, nažalost, saopštili koji su to rezultati u borbi protiv korupcije preporučili direktoricu ASK-a, Jelenu Perović, za specijalni dodatak u iznosu od 30% mjesečne zarade.  

Nadamo se da specijalni dodatak koji je odobren direktorici ASK-a se nije „zarađen“ višegodišnjim ignorisanjem presuda Upravnog suda koji je je po tužbama MANS-a obavezao Perovićku i njen tim da odluke ASK-a usklade sa zakonom i propisima.

Od septembra 2020. godine do februara 2021. godine, Upravni sud je donio četiri presude po tužbama MANS-a i poništio rješenja ASK-a u slučajevima neprijavljene imovine predsjednika Mila Đukanovića u Kočanima i egzotičnih putovanja u Dubai i San Trope sa funkcionerom DPS-a, Branimirom Gvozdenovićem.

U septembru 2021. godine je donijeta još jedna presuda Upravnog suda kojom se nalaže da ASK ipak provjeri porijeklo milionski vrijednih satova predsjednika Đukanovića.

ASK je za svaku ovih presuda Upravnog suda imao rok od 30 dana da donese novo rješenje, ali se to nikada nije desilo.

Više od šest mjeseci čekamo i da ASK-a provjeri kako je aktuelni premijer, Dritan Abazović, dobio poklon u vidu plaćenih troškova putovanja u Dubai, ali ASK i Perovićeva ni u tom slučaju nisu donijeli konačnu odluku.

Ovo je samo dio predmeta na osnovu kojih je i u međunarodnoj zajednici kreiran zaključak da je postupanje ASK-a u slučajevima korupcije na visokom nivou selektivno, a da su rezultati u toj oblasti i dalje nedovoljni.
Kada je u pitanju praćenje izbornih kampanja i finansiranja političkih partija, iskustvo sa posljednjih parlamentarnih izbora je pokazalo da odluke ASK-a, čak i onda kada budu donijete, ne proizvode bilo kakvo pravno dejstvo, niti utiču preventivno na smanjenje korupcije u toj oblasti. Tako je većina najvećih slučajeva izborne korupcije identifikovana upravo od strane civilnog sektora i medija i u najvećem dijelu ostala nesakncionisana upravo zbog „prigodne“ intertnosti samog ASK-a.

Sve ono što je ASK do sada uradio kada je u pitanju konflikt interesa, nezakonito bogaćenje javnih funkcionera, ali i praćenje izbornih procesa, upućuju na zaključak da su korjenite reforme neophodne, ali i da one ne mogu početi stimulisanjem rukovodstva ASK za očigledni nerad i pristranost.

Konačno, najnovija odluka o namjeri Vlade Crne Gore da rukovodstvu AKS-a isplati specijalni dodatak je postala dostupna na sajtu Vlade onda kada je on vraćen u funkciju početkom ove sedmice, nakon čega je i uslijedilo reagovanje MANS-a.

Sve druge interpretacije ASK-a su samo nastavak dugogodišnje prakse ove institucije da na opravdanu kritiku reaguje prijetnjama i progonom neistomišljenika. Time se, na njihovu žalost, ne mogu prikriti očigledan nedostatak održivih rezultata u borbi protiv korupcije.  

MANS