Većina političkih subjekata je prikrila dio izvora finansiranja i stvarnih troškova kampanje za parlamentarne izbore koji su održani 2020. godine. Loša praksa ubacivanja gotovine kroz donacije povezanih fizičkih lica primijećena je kod nekoliko političkih subjekata.

Nešto veća transparentnost finansiranja oglasa na Facebooku, nam je omogućila da otkrijemo tragove finansiranja ovog dijela troškova kampanje iz inostranstva. Neke izborne liste su odlagale da prijave svoje oglase kao političke, čime su izbjegle da podaci o dijelu njihovog oglašavanja budu poznati javnosti.

Većina učesnika na izborima je prijavila manje troškove terenske kampanje i izrade promotivnih spotova od realnih. Nastavljena je praksa korišćenja usluga povezanih firmi u izbornoj kampanji, a po prvi put među dobavljačima je i off shore kompanija.

Neki mediji su političkim subjektima davali popuste ili pružali usluge koje nisu bile predviđene cjenovnicima, dok su neki emitovali politički marketing, iako nisu predali cjenovnike u zakonskom roku.

Prema tumačenju ASK-a, agencije koje prodaju reklamni prostor u medijima nisu obveznici zakona, što je omogućilo netransparentno reklamiranje na jednoj televiziji i ostavilo ogroman prostor za zloupotrebu u budućim izbornim ciklusima.

 

Kompletnu publikaciju možete preuzeti OVDJE (PDF).