Zloupotreba državnih fondova u izborne svrhe, finansiranje kampanja i partija iz inostranstva, učešće trećih strana u izbornim kampanjama, te odgovornost i kazne, neke su od tema koje će se biti otvorene na Konferenciji o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja koju u srijedu, 26. maja organizuje NVO MANS uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Britanske ambasade u Podgorici, te Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

Na uvodnom, svečanom panelu, učesnicima će se obratiti predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, ambasadorka Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, ambasador Savezne Republike Njemačke Podgorica, Dr Robert Veber, zamjenik britanske ambasadorke u Crnoj Gori, Steve Arrick i izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović Marković.

U okviru dva radna panela konferencije biće otvorena diskusija o domaćim i međunarodninim iskustvima kada je u pitanju finansiranje političkih kampanja i partija, ali i prezentovani relevantni međunarodni standardi u ovoj oblasti.

Tako će u prvom panelu predstavnici parlamentarnih partija iz redova vladajućih partija i opozicije podijeliti svoje viđenje ključnih problema i izazova iz vizure neposrednih učesnika u izbornom procesu.

Drugi radni panel će biti posvećen prezentaciji relevantnih iskustava Njemačke i Češke Republike koje će sa učesnicima konferencije podijeliti

Prof. Dr. Vojtěch Šimíček, sudija Ustavnog suda Češke Republike sa značajnim iskustvom kada je u pitanju sudska praksa u oblasti izbornog zakonodavstva.

Prof. Dr. Vojtěch Šimíček

Osim njega, na ovom panelu će Vladmir Misev, stariji savjetnik za izore u OEBS/ODIHR-u će biti prezentovani i ključni nalaze izvještaja te organizacije koji se odnose na posljednje izbore u Crnoj Gori.

Svoj doprinos temema za diskusuju koja će biti otvorena nakon drugog panela će dati i međunarodnih eksperti Magnus Ohman iz Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), Khushby Agrawal iz Međunarodniog instituta za demokratiju i pomoć na izborima (IDEA) u Stokholmu, Švedska, te Jorge Valladares, ekspert Transparency International-a za politički integritet.

Magnus Ohman se bavi pitanjima finansiranja političkih partija još od devedesetih godina, a tokom svoje karijere specijalizovao se za pitanja javnosti i nadzora partijskog finansiranja. U toj oblasti je radio u preko 40 zemalja širom svijeta, uključujući i zemlje Balkana.

Magnus Ohman

Khishby Agrawal već godinama aktivno istražuje političke finansije i uticaj novca u politici, kao i ostvarivanje inkluzivnih, otvorenih i odgovornih institucija i procesa u ovoj oblasti.

Khishby Agrawal

Jorge Valladares, expert organizacije Transparency International se specijalizovao za pitanja političkog intergriteta, partija i izbornog proceca, novca u politici i demokratske odgovornosti.

Jorge Valladares

Tokom ovog dijela panela, pomenuti eksperti će prezentovati svoja iskustva, sa posebnim osvrtom na zloupotrebu državnih fondova u izborne svrhe, finansiranje kampanja i partija iz inostranstva, učešće trećih strana u izbornim kampanjama, te odgovornost i kazne.

Nakon izglaganja svih panelista biće otvoren prostor za diskusiju, a svi zainteresovani već od danas mogu slati pitanja za experte putem Facebook stranice MANS-a

Zbog trenutnne epidemiološke situacije, konferenciju će biti moguće pratiti putem online platforme na linku https://live.kudoway.eu/k8/770213579291/join , Facebook stranici MANS-a kao i na Portalu Vijesti.