Demokratska partija socijalista (DPS) primila je nezakonite novčane donacije od vlasnika i direktora kompanija koje gazduju malim hidroelektranama (MHE), pokazuju podaci Istraživačkog centra NVO MANS.

Igor Mašović, Tamara Kokić i Milić Novović povezani su sa kompanijama koje imaju aktivne koncesije za proizvodju struje iz malih hidroelektrana, a uoči ovogodišnjih izbora donirali su DPS-u ukupno 13 hiljada eura i to na isti dan – 20. jula ove godine.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje da „pravna lica, privredna društva i preduzetnici i sa njima povezana pravna i fizička lica, koji su, na osnovu ugovora sa nadležnim organima, u skladu sa zakonom, vršili poslove od javnog interesa ili su zaključili ugovor u postupku javnih nabavki, u periodu od dvije godine koji prethodi zaključivanju ugovora, za vrijeme trajanja tog poslovnog odnosa, kao i dvije godine nakon prestanka tog poslovnog odnosa, ne mogu davati priloge političkim subjektima.“

Dodatno, Zakon o energetici u članu 86. prepoznaje proizvodnju električne energije kao djelatnost od javnog interesa.

Igor Mašović, brat predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, vlasnik je 60% kapitala kompanije „Hidroenergija Andrijevica“, koja je prošle godine dobila koncesiju i zaključila ugovore za izgradnju malih hidroelektrana Umska i Štitska. S obzirom da su ugovori važeći, jasno je da je izborni zakon Mašoviću zabranjivao da donira novac bilo kom političkom subjektu, što DPS nije spriječilo da prihvati njegovu donaciju.

Takođe, Mašović je vlasnik kompanije „Igma Grand“, koja sa kćerkom kompanijom „Igma Energy“ gazduje malim hidroelektranama Bradavec i Piševska rijeka. Mašović je u prvih pet mjeseci ove godine, za rad te dvije elektrane, prihodovao blizu 300 hiljada eura.

Mašovićeva „Igma Energy“ je i vlasnik 29% kapitala kompanije „Nord Energy“, koja vodi elektranu Šeremet potok zajedno sa kompanijom „Veletex“ i Radenkom Vuletićem i Jasminom Vlahović. Za rad elektrane njenim vlasnicima je za prvih pet mjeseci ove godine isplaćeno blizu 100 hiljada eura.

„Igma Energy“ je i vlasnik 33% kapitala kompanije „Green Solutions“, koja u konzorcijumu sa „Popović Elektro Sistem“ i kompanijama „Small Hydro Power Plant Mojanska“ i „Small Hydro Power Plant Kutska“ vodi elektrane Mojanska 1, 2 i 3 i Kutska 1 i 2. Za tih pet elektrana, pobrojane kompanije prihodovale su od januara do juna ove godine oko 450 hiljada eura.

Tamara Kokić je izvršni direktor upravo kompanija „Small Hydro Power Plant Mojanska“ i „Small Hydro Power Plant Kutska“. Ona je i član Opštinskog odbora DPS-a iz Andrijevice, a na sajtu partije navodi se da je Kokić upošljena i kao finansijski direktor Mašovićeve kompanije „Igma Grand“.

Konačno, Milić Novović je izvršni direktor kompanije „Dekar Energy“, koja je u vlasništvu kompanije „Dekar“. Te dvije kompanije grade elektrane Crna, Ljubaštica i Crni Potok u Opštini Kolašin, što je nedavno problematizovano od strane mještana. Novović je i direktor i vlasnik kompanije „Igma Product“, koja je bila u vlasništvu kompanije „Igma Grand“.

Lazar Grdinić
Dejan Milovac 

Nema kazne za partije koje prime nezakonitu donaciju

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja predviđa novčanu kaznu u iznosu od 500 do 2.000 eura za lice koje „da prilog političkom subjektu, a povezano je sa pravnim licima, privrednim društvima i preduzetnicima koji su, na osnovu ugovora sa nadležnim organima, u skladu sa zakonom, vršili poslove od javnog interesa ili su zaključili ugovor u postupku javnih nabavki, u periodu od dvije godine koji prethodi zaključivanju ugovora, zavrijeme trajanja tog poslovnog odnosa, kao i dvije godine nakon prestanka tog poslovnog odnosa.“

Sa druge strane, zakon ne predviđa kaznu za političku partiju koja primi nezakonitu donaciju od fizičkog lica. DPS je do sadaprikupio pola miliona eura za potrebe kampanje za parlamentarne izbore koji će biti održani 30. avgusta 2020. godine. Veliku većinu priloga uplatili su članovi opštinskih odbora i aktivisti partije, organizovano i najčešće na isti dan. Nedavno je Istraživački centar MANS-a otkrio da su partiju, i pored skromnih mjesečnih primanja, pomagali i vatrogasci iz Danilovgrada, što predstavlja nastavak prakse prikupljanja novca nepoznatog porijekla na organizovan način preko zaposlenih gradskih preduzeća, zbog čega je MANS i podnio krivičnu prijavu protiv Mila Đukanovića i njegovog DPS-a, a sve zbog sumnje u pranje novca.