Sedam crnogorskih opština, u kojima glasa gotovo 60 odsto biračkog tijela Crne Gore, u tri izborna mjeseca 2016. godine, za lokalnu infrastrukturu trošilo je mjesečno tri puta više novca nego u prvih šest i po mjeseci ove godine, koji su bili neizborni.

Opštine Podgorica, Herceg Novi, Nikšić, Kotor, Tivat, Pljevlja i Cetinje su u predizbornom periodu za lokalne radove potrošile oko 6,3 miliona eura, za razliku od 4,5 miliona, koliko je potrošeno za prvih šest i po mjeseci 2016. godine.

To pokazuje analiza zvaničnih podataka koje su analizirali Istraživački centar MANS-a i list Dan.

Posmatrano po opštinama, Glavni grad Podgorica je u izbornom periodu za lokalnu infrastrukturu potrošio 3,27 miliona, odnosno prosječno mjesečno oko milion eura. U neizbornih šest i po mjeseci potrošio je otprilike istu sumu, tj 3,28 miliona eura, ali je mjesečni prosjek potrošnje bio pola miliona, pa proizilazi da je ove izdatke duplirao u vrijeme izborne kampanje.

Opština Nikšić je u tri predizborna mjeseca potrošila 780 hiljada eura, odnosno u prosjeku 260 hiljada na mjesečnom nivou. Istovremeno, zvanični podaci pokazuju da je ta opština u prvom dijelu 2016. godine za lokalne radove izdvojila oko 238 hiljada ili 37 hiljada mjesečno, pa proizilazi da je uvećala potrošnju za sedam puta.

Pljevaljska opština je u tri izborna mjeseca potrošila 307 hiljada eura ili 100 hiljada mjesečno, dok je u neizbornom periodu izdvojila ukupno 138 hiljada, pa proizilazi da je prosjek mjesečne potrošnje bio oko 21 hiljadu eura. Dakle, uvećanje mjesečnog prosjeka u izbornom periodu je bilo veće za pet puta.

Zanimljivo je da su i primorske opštine, koje suspenduju radove u toku sezone, upravo u tom periodu potrošile znatno više novca za izgradnju lokalne infrastrukture nego u toku pripreme za sezonu.

Tako je Opština Herceg Novi potrošila u izbornom periodu za lokalne radove 804 hiljade eura ili prosječno 268 hiljada mjesečno, dok je u neizbornom dijelu godine potrošila ukupno 240 hiljada eura ili 37 hiljada na mjesečnom nivou, što znači da se radi o sedam puta većoj potrošnji.

Opština Kotor je u izbornom periodu prosječno mjesečno trošila 210 hiljada i ukupno za tri mjeseca potrošila 630 hiljada eura, za razliku od neizbornog perioda kada je mjesečno trošila u prosjeku 69 hiljada eura i za pola godine potrošila 450 hiljada eura, pa je na njenom primjeru uvećanje od tri puta.

Opština Tivat je u izbornom periodu izdvojila za lokalnu infrastrukturu 630 hiljada, što je 210 hiljada mjesečno u prosjeku, dok je u neizbornom dijelu godine potrošila ukupno 452 hiljade ili 65 hiljada na mjesečnom nivou. To znači da je za tri puta uvećala izdatke.

Konačno, Opština Cetinje u neizbornom periodu gotovo da nije imala izdataka za lokalnu infrastrukturu, dok je u izbornom periodu za te svrhe potrošila 118 hiljada eura.

Izdaci za izgradnju lokalne infrastrukture i građevinske objekte često se u izbornim ciklusima koriste za ostvarivanje političkog uticaja i prednosti na terenu.

Istraživački centar MANS-a i list Dan prethodno su objavili da je i Ministarstvo održivog razvoja i turizma u izbornom periodu značajno uvećalo izdatke za izgradnju lokalne infrastrukture i građevinskih objekata kada je potrošilo 4,5 miliona eura.

Pišu:
Ines Mrdović
Marko Vešović

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije i Ambasade SAD u Podgorici. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima donatora.