U tri predizborna mjeseca Ministarstvo održivog razvoja je za izgradnju lokalne infrastrukture i građevinskih objekata potrošilo oko 4,5 miliona eura, što je 58 odsto više nego što je za te namjene izdvojilo u tri i po mjeseca koja su prethodila raspisivanju oktobarskih parlamentarnih izbora, odnosno aprilu, maju, junu i prvom dijelu jula 2016. godine.

To pokazuje zvanična dokumentacija koju su analizirali Istraživački centar MANS-a i list Dan.

Izdaci za izgradnju lokalne infrastructure i građevinske objekte često se u izbornim ciklusima koriste za ostvarivanje političkog uticaja i prednosti na terenu.

Prema podacima iz analitičkih kartica Ministarstva održivog razvoja i turizma, od 12. jula 2016. godine, kada su raspisani parlamentarni izbori, pa do kraja jula taj Vladin resor je za lokalnu infrastrukturu i građevinske objekte potrošio oko 600 hiljada eura, u avgustu je izdvojilo 1,6 miliona eura, septembru 1,8 miliona, a do 16. oktobra, kada su održani izbori, još dodatnih 460 hiljada eura. Neposredno nakon završetka parlamentarnih izbora, odnosno do kraja oktobra je potrošeno dodatnih 1,6 miliona eura.

Istovremeno, zvanični podaci Ministarstva finansija pokazuju je za ove izdatke ukupni budžet Ministarstva održivog razvoja u tri i po mjeseca koja su prethodila raspisivanju parlamentarnih izbora iznosio 2,6 miliona eura. Tako je u aprilu 2016. godine potrošeno 586 hiljada eura, u maju je izdvojeno 570 hiljada, junu 730 hiljada, a u prvom dijelu jula – do 12. jula – dodatnih 737 hiljada eura.

Istraživački centar MANS-a ne raspolaže podacima koliko je Ministarstvo za izgradnju lokalne infrastrukture i objekata potrošilo u prva tri mjeseca 2016. godine, jer dokumentacija iz Ministarstva finansija nije dostavljena u traženoj formi iz koje bi se mogla precizno utvrditi potrošnja u tom periodu.

Kada su u pitanju vrste infrastrukturnih radova koji su izvođeni u izbornom periodu, uglavnom se radilo o izgradnji ili rekonstrukciji lokalnih puteva, gradskih trgova i saobraćajnica, izgradnji šetališta uz rijeke, kao i izgradnji građevinskih objekata.

Kapitalni budžet za lokalnu infrastrukturu i građevinske radove realizuje Direkcija javnih radova, koja je pod nadležnošću Ministarstva održivog razvoja, čiji je ministar u izbornom periodu bio istaknuti funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Branimir Gvozdenović.

Novi premijer Duško Marković u Vladi nije zadržao Gvozdenovića, koji je u međuvremenu izabran za potpredsjednika Skupštine Crne Gore. Na čelu Ministarstva održivog razvoja i turizma sada je Pavle Radulović, nekadašnji menadžer Glavnog grada Podgorice.

grafik
Ministarstvo održivog razvoja najviše trošilo u izbornom periodu

Za investiciono presvlačenje asfalta milion eura

Prema podacima Direkcije za saobraćaj, najveći dio zahtjeva za plaćanja po osnovu izvedenih radova na investicionom presvlačenju asfalta podnijet je u julu 2016. godine, kao mjesecu početka izborne kampanje, te u dva ranija mjeseca kada se očekivalo raspisivanje parlamentarnih izbora. U prva četiri mjeseca 2016. godine takvih zahtjeva za plaćanje nije bilo.

Tako je u maju 2016. godine za ove svrhe prikazana 181 hiljada eura i to za puteve u Nikšiću, mjesec kasnije 783 hiljade za puteve u Podgorici, a u julu oko milion. Od brojke koja se odnosi na jul, oko 358 hiljada je za puteve na području Berana, u Pljevljima 353 hiljade, u Kotoru 179 hiljada, u Podgorici 108 hiljada, a u Nikšiću 28 hiljada eura.

Direkcija za saobraćaj, koja je pod nadležnošću Ministarstva saobraćaja, je zadužena za realizaciju kapitalnog budžeta koji se odnosi na izgradnju i rekonstrukciju regionalnih i magistralnih puteva. Pored toga, ova Direkcija finansira investiciono presvlačenje asfalta, što je projekat koji se realizuje u takozvanih pet sekcija koje su teritorijalno definisane, odnosno Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Beranama i Kotoru.

Pišu:
Ines Mrdović
Marko Vešović

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije i Ambasade SAD u Podgorici. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima donatora.