Ministarstvo nauke – analiza troškova

U predizbornom periodu, Ministarstvo nauke je potrošilo 2 miliona što predstavlja povećanje potrošnje u odnosu na isti period prethodne godine, za skoro 50%.

Uočena je povećana potrošnja za konsultantske usluge, kontribucije, bankarske usluge, usavršavanje zaposlenih kao i za izdatke po osnovu ugovora o djelu.

Planirani budžet je 5,6 miliona i veći je za 517 hiljada u odnosu na budžet iz prethodne godine.

Za sedam mjeseci, od februara do avgusta 2020. godine, Ministarstvo nauke je potrošilo 3,3 miliona ili 60% planiranog budžeta. Potrošnja je umanjena za 13% u odnosu na isti period prethodne godine.

U periodu 20.jun-30.avgust, došlo je do povećanja potrošnje u odnosu na uporednu godinu za skoro 50%.

Potrošnja za konsultantske usluge je u predizbornom periodu porasla za 30% u odnosu na uporednu godinu. Ukupno je za ovu namjenu potrošeno 328 hiljada, od čega su najveće uplate bile za Specijalnu veterinarsku laboratoriju – 40 hiljada, Fakultet za medjunarodnu ekonomiju – 37 hiljada, Elektrotehnički fakultet – 34 hiljada, itd…

Značajno povećanje potrošnje, primijećeno je kod kontribucija za članstvo u međunarodnim organima. U mjesecima predizborne kampanje, za ovu namjenu potrošeno je oko 1,6 miliona, odnosno 885 hiljada ili više nego duplo više u odnosu na isti period prethodne godine.

Za bankarske usluge, u julu 2020. godine, Ministarstvo je potrošilo 3 hiljade, ili 2,5 puta više u odnosu na cjelokupnu 2019. godinu.

Za usluge usavršavanja zaposlenih, potrošeno je u toku predizborne kampanje 2,5 hiljada. U uporednom periodu nije zabilježena potrošnja za ovu svrhu.

Iako je potrošnja u predizbornom periodu manja u odnosu na prethodnu godinu, za izdatke po osnovu ugovora o djelu, za prvih sedam mjeseci izborne godine, potrošeno je 5,3 hiljada više u odnosu na isti period prethodne godine.

 

Kompletnu analizu možete preuzeti OVDJE (XLS).