Ministarstvo prosvjete – analiza troškova

Za sedam mjeseci, od februara do avgusta 2020. godine, Ministarstvo prosvjete je potrošilo oko 97 miliona eura ili 57% planiranog budžeta.

Ukupan trošak za zarade za redovan rad u periodu od februara do avgusta ove godine iznosi skoro 50,7 miliona eura, što povećanje od 5 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine.

U toku izborne kampanje potrošeno je skoro 27 miliona ili 16% ukupnog budžeta planiranog za ovu godinu.

U toku izborne kampanje…

–  Ministarstvo prosvjete je sa budžetskog programa “Osnovno obrazovanje”, za zarade potrošilo 7,9 miliona eura, sto je oko 0,6 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

–  troškovi programa “Srednje obrazovanje“ bili su uvećani za 10% u odnosu na isti period prethodne godine. Na kontu “Ostalo“ desilo se povećanje od oko 0,15 miliona eura.

Za program “Predškolsko vaspitanje i obrazovanje”Ministarstvo je potrošilo 0,5 miliona više nego u tom periodu prošle godine. Najveći dio tih uvećanih troškova odnosi se na zarade, za koje je potrošeno oko 0,3 miliona više nego u istom intervalu prošle godine.

Ukupna potrošnja

Za sedam mjeseci, od februara do avgusta 2020. godine, Ministarstvo prosvjete je potrošilo 96,7 miliona eura ili 57% planiranog budžeta.

Planirani budžet Ministarstva prosvjete za 2020. godinu bio je 169,3 miliona eura, oko 15 miliona veći nego prošle godine. Rebalansom, taj budžet je smanjen na 168 miliona eura.

Za sedam mjeseci, od februara do avgusta 2020. godine, Ministarstvo prosvjete je potrošilo 96,7 miliona eura ili  57% planiranog budžeta. Ministarstvo je u ovom periodu potrošilo 5 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine. Osim transakcija za poreze i doprinose, najviše novca isplaćeno je ustanovama JPU “Đina Vrbica” – oko 2 miliona eura i JU “Dom učenika i studenata“  – 1,2 miliona eura.

Ukupan trošak za zarade za redovan rad u periodu od februara do avgusta ove godine iznosi skoro 50,7 miliona eura, oko 5 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine.

Za vrijeme predizborne kampanje, od kraja juna do kraja avgusta, potrošeno je ukupno 26,7 miliona eura, a u istom periodu prošle godine milion manje. U ovom periodu najviše novca je potrošeno sa budžetskog programa “Osnovno obrazovanje“ i to 13,3 miliona eura.

Za troškove koji se vode pod “Ostalo“ za sedam mjeseci potrošeno je 945 hiljada eura, od čega je 380 hiljada potrošeno u predizbornom periodu.

Potrošnja programa “Osnovno obrazovanje”

Ministarstvo prosvjete je za ovaj program u predizbornom periodu potrošilo 300 hiljada eura više nego u istom periodu prošle godine.

U toku sedam mjeseci Ministarstvo prosvjete je potrošilo 48,1 miliona eura za bužetski program “Osnovno obrazovanje“ ili skoro 60% planiranog budžeta. Iako je ovogodišnji budžet programa manji, od februara do avgusta potrošeno je 3 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine. Trošak zarada u tom periodu je bio 2,5 miliona eura veći nego u istom intervalu prošle godine i bio je skoro 28 miliona.

Ostali veći troškovi odnose se na doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje – 13,8 miliona i porez na zarade – 3,7 miliona eura i na tim kontima imamo ukupno povećanje od skoro milion eura, u odnosu na sedam mjeseci prošle godine.

Od kraja juna do kraja avgusta ove godine, za zarade je potrošeno 7,9 miliona eura, sto je oko 0,6 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

U toku izborne kampanje Ministarstvo je potrošilo 13,3 miliona eura ili 300 hiljada više nego u istom periodu prošle godine.

U predizbornom periodu ove godine, Ministarstvo je za konsultantske usluge  potrošilo skoro 40 hiljada eura. U istom perioud prošle godine, potrošeno je oko 20 hiljada manje.

Za “ostale usluge“, u predizbornom periodu Ministarstvo je potrošilo 37 hiljada eura, dok je u istom periodu prošle godine potrošeno svega 4 hiljade eura.

Potrošnja programa “Srednje obrazovanje”

Za vrijeme predizborne kampanje, troškovi ovog programa bili su uvećani za 10% u odnosu na isti period prethodne godine.

Od februara do kraja avgusta Ministarstvo prosvjete je potrošilo 22,81 miliona eura za bužetski program “Srednje obrazovanje“, odnosno oko 57% planiranog budžeta. U posmatranom periodu je potrošeno 1,4 miliona više nego u istom intervalu prošle godine, ali je ove godine planiran veći budžet. To povećanje se dominantno odnosi na zarade koje su porasle za 1,1 milion eura u odnosu na uporedni prošlogidišnji period i iznosile skoro 13 miliona.

Za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje u ovom periodu potrošeno je 6,2 miliona eura, dok je porez na zarade iznosio 1,6 miliona eura.

Skoro 6,5 miliona eura potrošeno je za vrijeme predizborne kampanje, što je 10% više nego u istom periodu prošle godine.

Potrošnja za zarade u izbornom periodu nije bila uvećana  u odnosu na ostale mjesece u ovoj godini. Drugih oblika zapošljavanja nije bilo.

Za troškove koji se vode pod “Ostalo“, u toku predizborne kampanje potrošeno je 256 hiljada eura ili 150 hiljada više nego u istom periodu prošle godine.

Najveća isplata u toku izborne kampanje od 200 hiljada eura uplaćeno je u junu na račun Stambene zadruge prosvjetnih radnika Crne Gore “Solidarno”.

Potrošnja programa “Predškolsko vaspitanje i obrazovanje”

U toku predizbornog perioda Ministarstvo je potrošilo 500 hiljada više nego u tom periodu prošle godine.

Za sedam mjeseci ove godine Ministarstvo prosvjete potrošilo je skoro 15 miliona eura za bužetski program “Predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ ili 62% planiranog budžeta.

U odnosu na isti period prošle godine, potrošeno je 2,2 miliona eura više. I u slučaju ovog programa, najveći dio razlike nastaje zbog zarada koje su u periodu od sedam mjeseci za 1,4 miliona veće nego u istom intervalu prošle godine i iznosile su oko 8,7 miliona eura. Za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje isplaćeno je 4,3 miliona eura.

Najviše novca isplaćeno je JPU “Đina Vrbica” – oko 2 miliona eura, od čega je 590 hiljada isplaćeno u julu I avgustu. Prošle godine je takođe najviše novca bilo isplaćeno ovoj ustanovi.  

Od kraja juna do kraja avgusta Ministarstvo je potrošilo 4,1 miliona eura, tj. 500 hiljada više nego u tom periodu prošle godine. Najveći dio tih uvećanih troškova odnosi se na zarade, koje su iznosile 2,4 miliona eura, što je oko 0,3 miliona više nego u istom intervalu prošle godine.

Potrošnja programa “Učenički i studenski standard”

Za sedam mjeseci ove godine za program “Učenički i studenski standard“, Ministarstvo prosvjete potrošilo je 4,5 miliona eura, manje nego u istom periodu prošle godine.

Za vrijeme predizborne kampanje potošeno je 840  hiljada eura sa konta. Najviše novca potrošeno je za “transfere visokom obrazovanju“ – 320 hiljada eura i “zarade za redovan rad“ – 314 hiljada eura.

Potrošnja programa “Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem”

Za sedam mjeseci ove godine za program “Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem“, Ministarstvo prosvjete potrošilo je 4,9 miliona eura, manje nego u istom periodu prošle godine.

U toku predizborne kampanje potrošeno je 1,5 miliona eura sa konta “transfer za lična primanja pripravnika”, što je skoro duplo veći iznos u odnosu na isti period prošle godine.

Potrošnja programa “Zavod za udžbenike i nastavna sredstva”

Za sedam mjeseci ove godine za program “Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“, Ministarstvo prosvjete potrošilo je 500 hiljada eura, manje nego u istom periodu prošle godine.

Oko 120 hiljada eura potošeno je od kraja juna do kraja avgusta. Najviše novca potošeno je na zarade za redovan rad i doprinose.

Kompletnu analizu možete preuzeti OVDJE (XLS).