Ministarstvo zdravlja – analiza troškova

U toku izborne kampanje Ministarstvo je potrošilo 0,68 miliona eura  ili oko 20% ukupnog budžeta planiranog za ovu godinu.

U toku izborne kampanje…

–  Ministarstvo je za program “Administracija“ potrošilo 0,32 miliona, ili 13% planiranog budžeta. Najviše novca potrošeno je na “ostale transfere institucijama“

–  Za program “Podrška NVO za lica sa HIV”potrošeno je 0,29 miliona eura i probijen je planirani budžet.

–  Za “Razvoj, ekonomska održivost i poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite” Ministarstvo je potrošilo 0,05 miliona eura, ili 7% planiranog budžeta.

Ukupna potrošnja

U toku izborne kampanje Ministarstvo je potrošilo 0,68 miliona eura  ili oko 20% ukupnog budžeta planiranog za ovu godinu.

Planirani budžet Ministarstva zdravlja za 2020. godinu bio je 3,39 miliona eura, oko 0,4 miliona manji nego 2019. godine. Rebalansom, taj budžet je dodatno smanjen na 3,1 milion.

Za sedam mjeseci, od februara do avgusta 2020. godine, Ministarstvo zdravlja je potrošilo 1,27 miliona eura. Najviše novca potrošeno je sa konta “ostali transferi institucijama“ – 0,43 miliona eura. Za “transfere nevladinim organizacijama“ isplaćeno je 0,29 miliona, dok je za zarade izdvojeno 0,23 miliona eura.

Najveći dobavljači od februara do avgusta bili su “Stambena zadruga Zdravstvo”, “OKC Juventas“ i “Društvo za borbu protiv side CAZAS“.

Za vrijeme predizborne kampanje, od kraja juna do kraja avgusta, potrošeno je 0,68 miliona eura, a u istom periodu prošle godine duplo manje. Najviše novca u ovom intervalu potrošeno je za “transfere nevladinim organizacijama“. Od ukupno 0,29 miliona eura potrošenih sa ovog konta, dobavljaču “OKC Juventas“  isplaćeno je 0,15 miliona. Sa konta “ostali transferi institucijama“,  “UNDP“ je dobio 0,1 milion, dok je 0,1 milion eura isplaćeno “Društvu za borbu protiv side CAZAS“.

Potrošnja programa “Administracija”

Ministarstvo je za ovaj program u predizbornom periodu potrošilo 0,32 miliona, ili 13% planiranog budžeta.

U toku sedam mjeseci Ministarstvo je potrošilo 0,79 miliona eura za administraciju. Potrošeno je skoro 35% planiranog budžeta ovog programa. Planirani budžet ovog programa za 2020. godinu je smanjen za 25% u odnosu na prošlu godinu.

Od februara do avgusta nije bilo uvećane potrošnje u odnosu na isti period neizborne godine.

Oko 40% sredstava potrošeno je za vrijeme predizborne kampanje. Od kraja juna do kraja avgusta Ministarstvo je potrošilo 0,32 miliona eura. 

Najviše novca potrošeno je na “ostale transfere institucijama“, 0,16 miliona eura. Za program Ujedinjenih nacija “UNDP“ isplaćeno je 0,1 milion eura sa ovog konta.

Ukupna potrošnja ovog programa, u predizbornom periodu, približno je jednaka prošlogodišnjoj.

Potrošnja programa “Podrška NVO za lica sa HIV”

Ministarstvo je za ovaj program u predizbornom periodu potrošilo 0,29 miliona eura  i probilo planirani budžet.

Od februara do avgusta Ministarstvo je potrošilo 0,29 miliona eura za program “Podrška NVO za lica sa HIV“. Potrošeno je duplo više novca nego što je planirano budžetom ovog programa.

Iako su budžeti za ovu i prošlu godinu bili približno jednaki, u prethodnoj godini nije bilo potrošnje u intervalu od februara do avgusta.

Najviše novca u predizbornom periodu potrošeno je za “transfere nevladinim organizacijama“. Sa tog konta, u avgustu, isplaćeno je 0,29 miliona eura.  Najveći dobavljači u tom periodu bili su “OKC Juventas“, kojem je isplaćeno 0,15 miliona, i “Društvo za borbu protiv side CAZAS“, 0,11 miliona eura.

Potrošnja programa “Razvoj, ekonomska održivost i poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite”

Ministarstvo je za ovaj program u predizbornom periodu potrošilo 0,05 miliona eura, ili 7% planiranog budžeta.

Za sedam mjeseci Ministarstvo je potrošilo 0,18 miliona eura sa ovog budžetskog programa. U ovom intervalu, potrošnja je bila gotovo identična kao i prethodne godine. Oko 60% potrošenog novca odnosi se na “ ostale transfere institucijama“.

Svega 0,05 miliona eura, potrošeno je za vrijeme predizborne kampanje.

Ukupna potrošnja ovog programa, u predizbornom periodu, približno je jednaka prošlogodišnjoj.

 

Kompletnu analizu možete preuzeti OVDJE (XLS).